1897 Neix al barri del Poblenou de Barcelona, el 27 d’octubre.
1914 Compagina els estudis a l’institut amb classes de dibuix i pintura.
1916 Ingressa a la Facultat de Medicina de Barcelona.
1919 Entra d’intern a la càtedra de Patologia Mèdica del professor Ferrer i Solervicens, gran mestre de la medicina interna.
1921 Acaba els estudis de la Facultat de Medicina.
1922 Passa a formar part de l’equip de cirurgia del doctor Corachan, a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. També treballa a la Caixa de Previsió i Socors i a la Mútua d’Accidents de Sabadell, perquè els ingressos de l’hospital no li bastaven. S’especialitza en cirurgia de les extremitats, aparell locomotor.
1923 Es casa amb Amèlia Llacuna, amb la qual té tres filles i un fill.
1924 Neix la primera filla Amèlia.
1926 Neix el fill, Rafeló.
1931 Es mor en Rafeló, amb cinc anys.
1932 Neix la seva filla Montserrat. Viatja per Europa d’ajudant del doctor Corachan.
1933 Va a Alemanya i Viena. L’impressiona l’ascens del nazisme. Per aquesta època Josep Trueta es dedica als traumatismes i a les malalties osteoarticulars. Publica articles sobre el sarcoma d’Edwing a la revista La Medicina Catalana i una monografia sobre els tumors malignes primitius dels ossos.
1934 Neix la seva filla Júlia.
1935 És membre fundador de la SECOT (Societat Espanyola de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia).
1936 Primer congrés de la SECOT.
El diumenge 19 de juliol s’escau la primera batalla de la guerra a Barcelona. Els serveis quirúrgics dels hospitals van treballar sense parar durant tres dies. Trueta comença a aplicar el mètode de tractament de ferides i fractures de guerra, que posarà en pràctica durant els tres anys de guerra i que ja havia començat a aplicar a la medicina civil, a partir del mètode que l’any 1924 havia definit el cirurgià nord-americà Winnet Orr. Trueta, que és cap de servei de l’Hospital General, publica a la revista La Medicina Catalana 'El tractament de les fractures de guerra', en què explica el famós mètode Trueta, amb exposició dels resultats. Afirma que aquest article és el punt de partida de tota la seva activitat posterior. Observadors anglesos del Foreing Office vénen a conèixer el mètode Trueta. Cirurgians anglesos presenten un informe basat en aquest mètode titulat 'Medical organisation and surgical practice in air raids'.
1939 El 5 de febrer passa la frontera per la Jonquera amb un salconduit del Ministeri de Governació. Ell i la seva família es retroben als Banys de Vernet (Amélie-les-Bains), a casa d’un amic. Durant la guerra, les filles de Trueta havien estudiat en un col·legi anglès de França. El 27 de febrer passa la Mànega per Calais amb el doctor Duran Jordà.
El juliol següent pronuncia una conferència a la Royal Society of Medicine davant 50 cirurgians. Entre aquests hi ha Girdlestone, que el convida a explicar el seu mètode a Oxford i li proposa de treballar amb ell. Perquè Trueta es pugui instal·lar a Oxford Girdlestone aconsegueix que el ministre de Salut Pública el nomeni conseller privat seu en cirurgia de guerra.
1940 La Societat Britànica d'Ortopèdia el nomena membre d’honor. L’any 1951 arribarà a ser-ne membre de ple dret.
Batista i Roca li escriu una carta en què li explica la necessitat de fundar el Consell Nacional Català de Londres.
Forma part del Consell Nacional Català de Londres. Aquesta institució es converteix en el motor ideològic dels exiliats d'Amèrica i dels que s'havien quedat a Catalunya.
1943 És nomenat cap del servei d’Accidents de la Radcliffe Infirmary. També publica ’Atlas of Traumatic Surgery’. És nomenat doctor honoris causa per la Universitat d’Oxford.
Publica 'Principles and Practice of War Surgery'. El seu sistema de cura oberta per a evitar la gangrena fou adoptat a gran escala pels exèrcits aliats i va salvar milers de vides i també va estalviar a molts milers una invalidesa que uns quants anys abans hauria estat inevitable.
1944 Es fa una delegació del Consell Nacional Català a Amèrica, presidida per Josep Carner i amb Manuel Serra i Moret de vice-president. El nombre d'exiliats catalans de Mèxic havia augmentat considerablement, perquè des del 1940 el govern d'aquest país atorgava visats d'entrada a exiliats catalans que vivien a Europa. El Consell Nacional Català de Londres perd força i resta pràcticament dissolt.
1946 Publica ‘The Spirit of Catalonia' (1946) per difondre la realitat nacional catalana
El 9 de novembre d'aquest mateix any es fa el primer programa en català a la BBC. Josep Trueta n’estrena les emissions, amb el tema 'La causa de la hipertensió'.
1947 Publica ‘Studies of the Renal Circulation’. A partir de la definició de la síndrome de l’aixafament dels ferits sepultats per la runa de bombardeigs o per accidents varis, que es morien del traumatisme al cap d’uns pocs dies, Trueta observa que la mort sobrevé per un espasme arteriolar. Descriu les dues circulacions renals: la medul·lar i la cortical.
És nomenat primer catedràtic d’ortopèdia del nou Nuffield Orthopaedic Center d’Oxford, construït mercès a la donació del magnat dels automòbils, Sir William Morris, que després va esdevenir Lord Nuffield.
1952 Fa la seva primera visita a Catalunya després de l’exili.
1965 Es jubila a Oxford.
1967 Torna a Barcelona, aquesta vegada per quedar-s’hi.
1968 Publica el conjunt de les seves investigacions i treballs al volum ‘Studies of the Development and Decay of the Human Frame’.
1977 Es mor a Barcelona.