Amèlia Trueta

Aquest llibre fou escrit, en anglès, durant la Segona Guerra Mundial a Oxford, i l'Oxford University Press el va publicar l'any 1946, tan aviat com va disposar de paper per a fer-ho. Molts ens demanem com un cirurgià, enmig de la guerra, enfeinat com estava a atendre milers de ferits, tant militars com civils, va poder passar hores a la Radcliffe Camera (la biblioteca de la Universitat d'Oxford) per recopilar dades i dates i escriure el llibre. Què el va induir a fer aquest immens esforç? Senzillament el desig de fer conèixer al lector britànic un petit país, dins la península Ibèrica, que ha produït, com diu ell mateix 'alguna cosa més que la Inquisició, la intolerància, el cant flamenc i les corregudes de bous'. Ras i curt: un país que es diu Catalunya i que ell tant estimava. El seu propòsit, diu ell mateix, era de fer un breu inventari de la contribució catalana 'al progrés d'allò que en diem civilització occidental'. Era, per tant, una obra d'amor que començava amb un estudi del gran filòsof Lluís Vives (1492-1540) i continuava amb una llarga llista de grans catalans de totes les èpoques. Però deixant ben clar que ell no era historiador, i que el llibre s'havia escrit amb l'ull crític d'un metge molt afeccionat a la història del seu país. Després de la mort de Franco es va publicar en català a Barcelona, i fins ara se n'han fet quinze edicions.El perquè d'aquesta edició
Vicent Partal

VilaWeb, és una obvietat dir-ho, és una web. Però una web que sempre ha tingut una relació intima 'amb els papers', un interès especial 'pels papers'. A vegades hem fet papers: llibres. A vegades hem portat llibres a la xarxa. De tota mena. Vàrem publicar, per exemple, 'Les mil i una nit' en la versió de Proa, durant les mil i una nit que precedien el canvi de mil·lenni. O hem portat al paper el bloc que Biel Mesquida va escriure en escaure's els cent anys del Bloomsday.

El nostre regal als lectors, en aquesta diada marcada pel debat identitari, la que per a nosaltres fa deu, és 'The Spirit of Catalonia' de Josep Trueta. És un llibre de molt difícil abast, en l'edició original anglesa, que ara volem que siga a l'abast de tothom des de la xarxa. Pensem que és una bona aportació per a conèixer-nos millor. I també vol ser un homenatge a tota una generació de persones derrotades militarment, però mai espiritualment, sense l'esforç i la tenacitat de les quals avui no tindríem res a discutir.